Čím a jak vybavit restaurační kuchyň?
Pokud nějakou zrovna zařizujete, připravili jsme pár tipů na spotřebiče, které by vám neměly chybět. Ušetříte s nimi čas a umožní vám navařit tak, že se hosté budou vracet.
Základní spotřebiče
Konvektomaty jsou modernější nástupci klasické trouby. Lze v nich péct, vařit, dusit, i blanšírovat, protože mají program, který využívá horkou páru. Zelenina uvařená v konvektomatu zůstane plná živin a vitaminů.
Že potřebujete místo zeleninky upéct 80 porcí kuřecích stehen? Není problém, v konvektomatu to zvládnete
na jeden zátah. Ušetříte tak čas i práci kuchaře. Navíc váhové ztráty masa jsou v porovnání s pečením
v troubě až o padesát procent nižší.
Grily - těch nabízíme více druhů, a je
potřeba si správně vybrat. Plochý gril je nutnost, pokud chcete
hosty potěšit šťavnatým steakem. Využijete je ho ale i při přípravě palačinek, nebo bramboráků. Kontaktní
gril peče z obou stran zároveň, takže se hodí, pokud čekáte pořádný fofr a nechcete
u něj prostát celé dopoledne.
Gastronádoby mají tu výhodu, že se vejdou přesně tam, kam mají. Jejich rozměry jsou totiž pro gastronomii sjednocené, a proto perfektně sedí do chladicích stolů a gastrolednic. Ty máme samozřejmě také v nabídce a oceníte je zejména ve větších kuchyních. Jsou vybaveny pracovní deskou, pod kterou se vejdou předem připravené suroviny. Díky chlazení vydrží čerstvé a kuchaři je mají po ruce, takže nemusí nikam odbíhat.
Když jsme u chlazení, musíme zmínit i šokery. Přijdou vhod, pokud je třeba zamrazit hotové pokrmy do zásoby. Při postupném zchlazování by totiž mohly ztratit chuť, nebo rovnou zkysnout. Šokovým zmrazením si udrží všechny vlastnosti a ještě vás pochválí hygienik.
Další vybavení
Dále by se mohly hodit vakuovačky. S jejich pomocí lze totiž
zabalit suroviny tak, že vydrží déle čerstvé. To ocení zejména kuchaři při přípravě, protože si zavakuované
porce uloží do chladicích stolů a vyndají je, když přijde jejich čas.
Kráječe pak využijete, pokud to má v kuchyni opravdu frčet. Dokáží
bleskurychle nakrájet požadované množství zeleniny na stejně velké kostičky, hranolky, nebo plátky. Pokud,
chcete servírovat třeba českou kuchyni, zvažte nákup ponorného
tyčového mixéru.
S jeho pomocí rozmixujete prakticky cokoliv, i hrnec plný omáčky. Může tedy mít omáčku zahuštěnou rozmixovanou
zeleninou namísto mouky. Pokrm bude chutnat lépe a díky tyčovému mixéru bude i zdravější. Ušetříte si
i zdlouhavé pasírování přes cedník.
Tolik tedy ke gastro vybavení pro kuchyně. Výčet zdaleka není kompletní, zmínili jsme jen to nejnutnější.
Záležet bude i na velikosti provozovny a na pokrmech, kterými chcete hosty ohromit.
Pokud si stále nejste jistí, napište, nebo nám zavolejte a společně
vybereme to nejvhodnější pro váš podnik.